Ziraat Mühendisi
Ziraat mühendisi olmak için üniversitelerin 4 yıllık Ziraat Mühendisliği bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Ziraat mühendisi, mühendislik teknolojileri ve biyoloji biliminin verilerini de göz önünde bulundurup, onlardan faydalanarak toprağın ve suyun korunmasını, tarımsal ürünlerin işlenmesiyle alakalı olan tarımsal sorunlara çözümler üreten kişilerdir.
Bu mesleği icra edecek kişilerin iyi bir analiz etme kabiliyetine sahip olması gerekir. Aynı zamanda problem çözmede de yaratıcı bir yaklaşım sergilemek, sözlü ve yazılı alanda yüksek iletişim becerisine sahip olmak, ekip yönetiminde başarılı olmak aynı zamanda da başarılı bir iş planlanması ve zaman yönetimi sağlamak şarttır. Ziraat mühendisleri tarla bitkileri, çayır, mera, meyve, sebze, bitki hastalıkları ve gelişen hastalıklara karşı korunmanın yöntemleri gibi konular üzerinde uzmanlaşmış kişiler olarak da tanımlanacaktır.
Ziraat Mühendisleri Ne İş Yapar
Ziraat mühendislerinin geniş bir çalışma alanı vardır. Öyle ki tarla bitkileri ve bahçe bitkileri üretimi, hayvansal üretim, büyükbaş hayvan yetiştirme, küçükbaş hayvan yetiştirme ve bu hayvanların ıslahı, kümes hayvanları, arıcılık, yem, hayvan besleme, biyometri ve genetik gibi alanların yanı sıra ise süt teknolojisi, tarımsal biyoteknoloji, kültür işlemleri, bitki besleme, tarım ekonomisi, bitki koruma ve biyogaz enerji üretimi gibi alanlarda çalışmaktadırlar. Aynı zamanda kaliteli tahıl, sebze, meyve ve endüstri gibi bitkilerin daha kaliteli ve ekonomik olarak yetiştirilmesi için de çaba sarf etmektedirler.
Ziraat Mühendisleri Çalışma Alanları
Ziraat Fakültesi mezunlarının çalışma alanları oldukça fazladır. Ancak günümüzde ziraat mühendislerinin çalışma alanları devlet tarım politikalarına göre kimi zaman artış gösterse de kimi zamanlarda da azalmaktadır.
Ziraat Mühendisliği alanında mezun olan kişiler Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ya da Çevre Bakanlığı gibi çeşitli kamu kuruluşlarında çalışma imkânı elde ederler.
Ayrıca mantarcılık, fidancılık, seracılık ya da tarım araçları alanlarında hizmet veren firmalarda, tem fabrikalarında, hayvancılık alanında hizmet veren işletmelerde, tarım aletlerinin ve makinelerinin üretim fabrikalarında çalışabilirler.
Aynı zamanda tarım alanında hazırlanmış olan bir projede de aktif olarak görev alma imkanına sahiptirler. Ziraat mühendisleri daha birçok alamda da iş imkanı elde edebilmektedirler.