Toprak Analizi
Bitki beslemesi ve bitki gelişiminde en etkili olan hususlardan biri de topraktır. Bu nedenle tarım faaliyetlerinin yürütüleceği alanlarda toprak analizi işlemlerinin yapılması şarttır. Toprak analizi, belli bir tarla toprağının gübre ihtiyacını ortaya koyan önemli bir metot olarak tanımlanır.
Belli bir tarladan alınan toprak örneği, gelişmiş laboratuvar ortamında analiz edilir ve içerisindeki bitki çeşidi maddelerinin miktarı tespit edilir.
Böylece de seçilen bitkinin çok daha iyi koşullarda yetiştirilmesi ve daha iyi ürün vermesi için de hangi besinlerin verileceği tüm tarım topraklarında hemen her çeşitli bitki besin maddesinin az ya da çok olduğunun bilinmesi şarttır. Bu nedenle toprakta eksik olan bitki besin maddelerinin cinsi ve de miktarının tespiti yapılarak gübreleme işleminin de zamanında ve usulüne uygun olarak yapılması sağlanabilmektedir.
Toprak Örneği Nasıl Alınır
Toprak örneği almak aslına bakıldığında sanıldığı kadar da zor bir işlem değildir. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken konu ile ilgili olarak bazı önemli hususlar bulunmaktadır.
Bunlardan biri de alınan toprak örneğinin söz konusu tarlayı yeterince temsil etmesi gerekir.
Bir tarlanın toprak örnekleri aynı tarla içerisinde birbirinden farklı özelikler gösterebilir. Bu değişimler genel olarak renk meyil toprağın derinlik yapısı ve de işleme şeklinden kaynaklanabilir. Toprak örneği alınmadan önce mutlaka tarladaki farklılıkların yeterince tespit edilmesi şarttır. Daha kesin sonuçlar içinse her farklı bölgeden ayrı örnek alınması daha doğrudur. Tarlada farklılık yoksa ve tarla da büyükse karışık toprak örneği alınması yeterli olacaktır.
Toprak Örneği Nereden Alınmamalıdır
Bir tarladan toprak örneği alınırken, bölgesel değişimlerin olup olmadığı husus mutlak göz önünde bulundurulmalıdır. Toprak örneği, daha önce gübre konulmuş ya da kireç konulmuş alanlardan kesinlikle alınamaz.
Aynı zamanda tarlaların belirli bölgelerinde hayvan gübreleri yığılı olur. Bu bölge de toprak örneği almak için uygun bir alan değildir. Toprak örneği belirtilen yerlerin dışında olan harman yeri ve hayvan yatan yerlerden, anız yakılan yerlerden, tarlaların çukur alanlarından ya da tümsekte kalan yerlerinden, dere, orman ya da su arkı olan alandan, yola yakın kısımdan ve gübre atılan tarladan alınamaz.